Op het moment dat u iemand verliest kan het heel zwaar zijn om dit verlies een plekje te geven. U voelt zich vast verdrietig en ontroostbaar. Er kunnen ook andere klachten ontstaan zoals het niet kunnen concentreren en het moeilijk kunnen slapen. Rouwen is een emotioneel proces wat veel tijd en moeite kost. Het kan erg pijnlijk en vervelend zijn. Als bovenstaande klachten twee weken of langer aanwezig zijn, is er een grote kans dat u problemen heeft met de rouwverwerking.
Klachten
Iedereen rouwt op zijn eigen manier, de een heeft langer de tijd nodig dan de ander. Tevens doet iedereen dit ook op een andere wijze. Dit heeft te maken met de innerlijke kracht die iemand heeft, de mate waarin iemand voorbereid is op het verlies, maar ook de energie die iemand heeft. Rouwen neemt namelijk veel energie en kracht in beslag. Dit heeft ook zijn weerslag op het lichaam en kan zich uiten door de volgende klachten:
- Niet kunnen slapen
- Weinig eten
- Niet kunnen rusten
- Erg moe zijn
- Eventuele hartkloppingen
- Veel transpireren
- Misselijk/duizelig zijn
Behandeling
De pijn van het verlies van een dierbare kan heel lang blijven hangen. Het kan goed zijn om met een therapeut te praten over het verlies en hierbij ook de bijkomende klachten te bespreken. De klachten kunnen worden gereduceerd door bijvoorbeeld:
- Cognitieve gedragstherapie
Hierbij worden de gedachten die niet-helpend zijn en die er dus voor zorgend dat u zo verdrietig blijft omgezet naar helpende gedachten die zullen fungeren als leidraad naar herstel en reductie van de klachten. Er wordt hierbij ook aandacht besteed aan ontspanning.
- Medicatie
In combinatie met therapie kan er gekozen worden voor medicatie. Dit kan als er bijvoorbeeld angsten ontstaan of een zware depressie. Ook kan er medicatie worden gebruikt tegen de slaapproblemen.
Tips
- Erken de gevoelens die er zijn (verdriet, huilen)
- Praten helpt in de meeste gevallen
- Probeer niet binnen te blijven, maar juist contact te zoeken met mensen hoe moeilijk dit soms ook is.